Tavaly előtti habozás után, amikor az új vállalatok gyors növekedése megállt, 2019-ben az értékek rekord mennyiségeket értek el. Tavaly ugyanis 21.443 vállalat jött létre Szlovákiában, ebből 181 részvénytársaság és 21.262 korlátolt felelősségű társaság (s.r.o. vagy Kft). Ez az elmúlt tíz évben a legtöbb új vállalkozást képezi. December végén 289 806 vállalat folytatott üzletet Szlovákiában, és az újonnan alapított vállalatok ennek a számnak mintegy 7% -át képezték.

A legtöbb társaság Pozsony környékén jött létre. A korábbi évekhez hasonlóan, 2019-ben is a legtöbb új vállalat a főváros körül jött létre. A pozsonyi régióban ez az összes új regisztrált vállalat több mint egynegyede. A vállalkozók összesen 6017 korlátolt felelősségű társaságot és 11 részvénytársaságot regisztráltak itt. A második legerősebb régió a Nyitrai régió volt, amely 2262 korlátolt felelősségű társaságot és négy részvénytársaságot regisztrált. Éppen ellenkezőleg, az elemzés szerint a Trencséni régió ebben az évben is a legkevesebb új társaságot regisztrálta, nevezetesen 1 501 korlátolt felelősségű társaságot és kilenc részvénytársaságot.

A legtöbb korlátozott felelősségű társaság olyan tevékenységi területeken regisztrált, mint a biztonsági és adminisztratív tevékenységek, a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy, az építőipar, a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, a gépjármű-javítás és a szárazföldi szállítás, valamint a legtöbb részvénytársaság a telekommunikáció, a pénzügyi közvetítési, biztosítási, ingatlan- és számviteli tevékenységek térén alakult.

Csökken a megszüntetett cégek száma

Miközben az újonnan alapított társaságok száma 2019-ben megnövekedett, az elemzés rámutatott a megszűnő társaságok számának csökkenésére. A vállalkozók tavaly 3978 céget zártak le.